انواع فرش ماشینی کدامند؟ چند مدل فرش ماشینی داریم؟

فهرست عناوین
امروزه فرش به یکی از اجزای تکمیل کننده و جدانشدنی از منازل تبدیل شده است و با توجه به اینکه یک کالای تقریبا گران و هزینه بر است باید در انتخاب و خرید خود دقت لازم را به کار ببرید و لازمهی آن هم شناخت خوب و کافی از انواع فرش ماشینی است.
فرش ماشینی چیست؟ فرش ماشینی توسط ماشین آلات و دستگاه های صنعتی بافته میشود و به دلیل سرعت تولید بالا، راحت بودن بافت و ارزان تر بودن مواد اولیه از قیمت پایین تری نسبت به فرش دستباف برخوردار است. فرش های ماشینی در بازار تنوع زیادی دارند که بر اساس مواد اولیه، شانه، تراکم، طرح و رنگ، دستگاه بافت با یکدیگر متفاوت هستند.
همچنین فرش از آن دسته محصولاتی است که از ظاهر آن نمیتوان متوجه چگونگی کیفیت آن شد. در این مقاله با بررسی معیارهای گوناگون، دربارهی انواع فرش ماشینی صحبت خواهیم کرد.
انواع فرش ماشینی برحسب تراکم
تراکم فرش یکی از عوامل مهمی است که تأثیر زیادی بر ویژگی و کیفیت فرش دارد. تراکم فرش به میزان گره در یک متر از طول فرش گفته میشود. مثلا فرشی با تراکم 1500 به معنی آن است که در یک متر از طول این فرش 1500 گره وجود دارد. هرچه میزان تراکم فرش بیشتر باشد، وزن آن سنگینتر خواهد بود و در عین حال دوام و ماندگاری بیشتری نیز خواهد داشت. این ویژگی باعث میشود فرش با تراکم بالا، در برابر سایش و فشار مقاوم باشد و عمر طولانیتری داشته باشد.
در ضمن باید این نکته را در نظر داشته باشید که فرش هایی با تراکم پایین برای برخی از محیط ها انتخابی ایدهآل محسوب میشوند و تراکم پایین به معنای بی کیفیت بودن فرش نیست. رایجترین تراکمها در فرش ماشینی معمولا 1200 ، 2000، 2500، 3000، 3600 است هرچه تراکم فرش بیشتر باشد فرش ریز بافت تر و ظریف تر است و بیشتر شبیه به فرش دستباف میشود.
تراکم 1000 تا 1500
هر چه فرش تراکم بیشتری داشته باشد بافت آن مقاوم تر و فشرده تر خواهد بود و این دو باهم رابطهی مستقیم دارند. در فرش هایی با تراکم 1000 تا 1500 در هر یک متر از طول آن، حدود 1000 تا 1500 گره وجود دارد. در مواردی که عدد تراکم فرش از 1000 کمتر باشد، معمولاً در شناسنامه فرش از عبارت بدون تراکم استفاده میشود. این عبارت به این معنا است که فرش دارای شانه و تراکم پایینی است که باعث میشود بافت فرش نسبتاً توخالی تر و فضای بین گرهها بیشتر باشد. فرش هایی با تراکم 1000 تا 1500 معمولاً برای استفاده در فضاهایی با تردد متوسط و برای افرادی که به دنبال فرشهایی با قیمت مناسبتر هستند، گزینه ای مناسبی خواهد بود.
تراکم 2100 تا 2550
فرش هایی با تراکم 2000 یا 2550 معمولا برای فضاهایی با تردد بالا مناسب هستند. از این تراکم برای انواع فرش ماشینی 700 شانه به بالا استفاده میشود. همچنین این فرشها دارای رنگبندی بهتری نسبت به فرشهای تراکم پایین تر هستند و از نخهایی با کیفیت بالاتر نسبت به مدلهای تراکم پایینتر، استفاده شده است.
تراکم 3000
فرشهای دارای تراکم 3000 جزء فرشهای با کیفیت و مرغوب به شمار میآیند. این فرشها بهدلیل تعداد بالای گرهها و فشردگی بافت، مقاوم در برابر فشار و سایش هستند و برای مکانهایی مثل ورودی خانهها، سالن پذیرایی و نشیمن که استفاده زیادی دارند مناسب هستند. در فرشهای با تراکم 3000، معمولاً از نخهای با کیفیت مثل پشم، اکریلیک یا ترکیبی از این الیاف استفاده میشود که باعث طول عمر و دوام بیشتر محصول میشود.
تراکم 3600 به بالا
ریزبافت بودن فرشهای تراکم ۳۶۰۰ شباهت این فرشها را به قالیهای دستباف دوچندان کرده است. این نوع فرشها به دلیل بافت فشرده، از نرمی و لطافت بالایی برخوردارند و با راه رفتن بر روی آن احساس خوشایندی را تجربه خواهید کرد. به دلیل گرههای زیاد و فشرده، طرحهای این فرش، با دقت و جزئیات دقیقتری بافته میشوند و این ویژگی باعث میشود جزئیات با وضوح بالا نمایش داده شوند. البته وزن و قیمت بالاتر این فرش نسبت به فرش های با تراکم پایین تر ممکن است برای خیلی ها مطلوب نباشد
انواع فرش ماشینی برحسب شانه
به تعداد گره هایی که در یک متر از عرض فرش به کار میرود به اصطلاح شانه فرش گفته می شود
شانه های رایج در تولید فرش عبارتند از: 500 ، 700، 1200 و 1500
فرش 500 شانه
فرش 500 شانه یکی از انواع فرش ماشینی است که به دلیل قیمت مناسب، گزینهای اقتصادی و معقول برای بسیاری از افراد به شمار میآید. این نوع فرش نسبت به فرش های 700 شانه ضخیم تر است و به همین دلیل، برای مکان های پر رفت وآمد مناسب است. همچنین فرش 500 شانه معمولا از نظر نقش و نگار، طرح و رنگبندی ساده هستند. شست و شوی این نوع فرشها نیز، بسیار راحت و کم ریسک است.
فرش 700 شانه
فرش 700 شانه به دلیل ویژگی هایی که دارد مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفته است و یکی از فرش های پرطرفدار در بازار فرش ماشینی است. اولین دلیل پرطرفدار بودن فرش 700 شانه، تناسب بین قیمت و کیفیت است. این فرش با وجود کیفیت مطلوب از قیمت خوب و منطقی برخوردار است. دومین دلیل، تنوع رنگی و طرح های مختلف این محصول است که پاسخگوی انواع سلیقه ها و نیازها است.
مقاومت و دوام بالا نیز از دیگر دلایلی است که فرشهای 700 شانه را محبوب کرده است. این فرشها، مقاومت خوبی در برابر سایش دارند و با استفاده از الیاف مرغوب و بافت محکم، عمر مفید بالایی دارند.
فرش 1000 شانه
از جمله فرش هایی که با دستگاه های مدرن و پیشرفته بافته میشود فرش های 1000 شانه است که چند سالی است وارد بازار شده است. محبوبیت این فرش ها زیاد طول نکشید و در زمان کوتاهی جای خود را به فرش های 1200 شانه داد. فرش های 1000 شانه در 2 نوع ساده و گل برجسته و با طرح ها و رنگ های گوناگون تولید میشوند.
فرش 1200 شانه
اولین فرشهای 1200 شانه در سال 1394 در کاشان بافته شدند. مردم با دیدن طرحهای زیبا و کیفیت این فرشها به تدریج جذب آنها شدند و تقاضا برای فرشهای 1200 شانه از بین انواع فرش ماشینی، به سرعت افزایش یافت. بسیاری از تولیدکنندگان نیز به همین دلیل، سمت و سوی تولید خود را، رو به آن بردند و به تولید فرش های 1200 شانه پرداختند. این فرش ها، تا قبل از ورود فرشهای 1500 شانه به بازار، بالاترین تراکم موجود در بین فرشهای ماشینی به شمار میرفت. در نهایت فرش 1200 شانه به دلیل ترکیب زیبایی، راحتی و همچنین دوام بالا، هماکنون جزو انتخابهای اول بسیاری از مردم و حتی عروس ها به عنوان بهترین فرش جهیزیه محسوب میشود.
فرش 1500 شانه
فرش 1500 شانه از ممتازترین و بهترین مدل های فرش ماشینی در بازار است که تاکنون تولید شده است و شباهت زیادی به فرش دستباف دارد. این فرش انتخابی لوکس به شمار میرود و از گرانترین فرش های ماشینی حال حاضر محسوب میشود.
طرح و نقش، زیبایی و کیفیت بافت فرش ۱۵۰۰ شانه، نسبت به فرشهای دیگر دو چندان است و از آن به عنوان فرش سلطنتی یاد میشود. این فرشها بسیار ظریف هستند و ضخامت آنها نیز کم است؛ به همین دلیل نیاز به مراقبت بالا دارند و باید در محیط های کم رفت و آمد مثل سالن پذیرایی از مهمان مورد استفاده قرار بگیرند.
انواع فرش ماشینی برحسب جنس
از نکات مهمی که که قبل از خرید باید درباره آن اطلاع داشته باشید آشنایی با جنس انواع فرش ماشینی است. فرش ها از جنس های مختلفی تولید میشوند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
فرش ماشینی پلی پروپیلن
فرش های پلی پروپیلن از الیاف مصنوعی ساخته شده اند و تقریبا 30 درصد از حجم بازار فرش را به خود اختصاص دادهاند. این فرش ها به دلیل ضد رطوبت بودن برای خانه هایی که در مناطق مرطوب هستند گزینهی خوبی هستند. این خاصیت ، فرش را مناسب برای مکان هایی مثل آشپزخانه کرده است. از طرفی به دلیل قابلیت شستشوی راحت، در برابر لکه ها مقاوم هستند و از دوام بالایی برخوردارند. این فرش ها میتوانند برای فضاهای پررفت و آمد که نیاز به نظافت مکرر دارند انتخابی مناسب باشد. همهی این ویژگی ها سبب شده که فرش پلی پروپیلن، محبوبیت خوبی در بازار داشته باشد. پس اگر به دنبال فرشی با قیمت مناسب و به صرفه هستید، این فرش گزینهی مناسبی است.
فرش ماشینی اکریلیک
اکریلیک شباهت زیادی به الیاف پشم دارد و به همین دلیل به پشم مصنوعی معروف است. از مزایای آن میتوان به نرمی و لطافت، مقاومت بالا در برابر لکه ها، دوام و عمر طولانی و ثبات رنگ آن اشاره کرد. این فرش برخلاف فرش های پشمی، خاصیت جذب رطوبت کمی دارند و به همین دلیل ممکن است برای مکان های مرطوب مناسب نباشند. در نهایت فرشهای اکریلیک از کیفیت و زیبایی خوبی برخوردارند و برای بسیاری از فضاها گزینه ای خوب به شمار میروند. همچنین مقاومت آنها در برابر لکهها، رنگپریدگی و سایش، آنها را به انتخابی مناسب برای فضاهایی با تردد بالا تبدیل میکند.
فرش ماشینی پلی استر
فرش پلی استر به دلیل تنوع طرح و رنگ بالا و همچنین ظاهر درخشنده شبیه به ابریشم، محبوبیت خوبی در بازار دارد. این فرش در دسته فرش هایی است که پرزدهی کمی دارد و انتخابی ایده آل برای افرادی است که از آلرژی رنج میبرند. مزیت برجسته این نوع فرش، قیمت اقتصادی و پایین آن نسبت به دیگر فرش ها است. با این حال فرش های پلیاستر معایبی هم دارند. بهتر است از این فرش ها در مکان های پرتردد استفاده نکنید، زیرا گرد و غبار به راحتی به آن نفوذ کرده و از زیبایی ظاهری آن کم میکند. همچنین این فرش ها از عمر و دوام کمتری نسبت به دیگر فرش ها برخوردارند و در برابر حرارت مقاوم نیستند.
فرش ماشینی نایلونی
فرش های نایلونی جزوی از خانوادهی الیاف مصنوعی محسوب میشوند و تقریبا دو سوم الیاف فرشهای ماشینی از نایلون است. این فرش ها دارای مقاومت بالا و تحمل وزن و فشار زیاد هستند؛ بنابراین قرار دادن آنها در مکان های پررفت و آمد امکان پذیر است. البته الیاف این فرش گران تر از الیاف هایی مصنوعی مثل پلی استر و پلی پروپیلن است. یکی از مشکلات اصلی فرشهای نایلونی حساسیت در برابر نور خورشید و گرما است. رنگ این فرشها به مرور زمان ممکن است دچار رنگپریدگی شود. به همین دلیل برای مکانهایی که در معرض نور مستقیم خورشید هستند، انتخاب خوبی نیستند و فرش های اکریلیک و یا پشمی، انتخاب بهتری خواهند بود.
فرش ماشینی پشمی
پشم یکی از الیاف های طبیعی بود که انسان از آن برای برطرف کردن نیازهایش استفاده میکرد. به مرور زمان این الیاف با کمبود و محدودیت برای رفع نیازها مواجه شد و این آغازی برای تولید و ورود الیاف مصنوعی به بازار شد. بنابراین فرش های پشمی از قدیمی ترین و بهترین الیاف ها به شمار می آیند. این فرش عایق حرارتی است و میتواند دما را در فضا تنظیم کند. در کنار مزیت هایی زیادی که این فرش دارد، باید گفت که الیاف پشم قیمت گرانی دارد و همچنین برای کسانی که به آن حساسیت دارند مناسب نمیباشد.
انواع فرش ماشینی برحسب طرح
فرش های ماشینی بر اساس طرح و نقش به دسته های مختلفی تقسیم میشوند که هرکدام ویژگی خاص خود را دارند و در ادامه آنرا بررسی خواهیم کرد.
طرح لچک ترنج
فرش لچک ترنج یکی از محبوبترین و پیچیدهترین طرحها در فرشهای ایرانی است. این طرح از یک ترنج (یک مرکز) و چهار لچک (گوشههای فرش شبیه به ترنج هستند) تشکیل میشود. ترنج یا نقطه مرکزی در این فرش با وجود نقش های پیچیده و خیره کننده توجه مخاطب را جلب میکند. استفاده از این نقشه در دکوراسیون های کلاسیک زیبایی فضا را دو چندان میکند و جلوۀ زیبایی به منزل شما میبخشد.
طرح افشان
طرح افشان یکی از زیباترین و پرطرفدارترین طرح های فرش ایرانی است. در این فرش ها یک ترنج یا مرکز مشخص وجود ندارد و نقش ها بهطور غیرمنظم در سراسر فرش پخش شده اند. این طرح فرشها معمولا، برخلاف طرح لچک ترنج، آرام و خلوت هستند و سادگی آنها آرامش را به خانه هدیه میدهد.
طرح مدرن یا وینتیج
فرشهای مدرن به طرحهایی گفته میشود که سادهتر و امروزی تر هستند. این فرشها معمولاً دارای خطوط هندسی، نقش های ساده و رنگهای متنوع و شاد هستند. این نوع فرشها برای خانههای مدرن یا دکوراسیونهای مینیمال مناسب هستنند.
طرح فانتزی
فرشهای فانتزی یکی از محبوبترین فرشها در دنیای دکوراسیون مدرن و جوان پسند هستند. این نوع فرشها از نظر طراحی و رنگ بسیار متنوع و خلاقانه محسوب میشوند و به دنبال ایجاد فضایی متفاوت و شاد در خانه هستند. فرشهای فانتزی با طرحهای الهام گرفته از اشکال انتزاعی، طبیعت و حیوانات یا الگوهای کودکانه، میتوانند برای اتاق خواب های کودک و نوجوان انتخابی مناسب باشند.
انواع فرش ماشینی برحسب ابعاد
فرش های ماشینی ابعاد مختلفی دارند که شما بسته به فضای در دسترس خود میتوانید انتخابی مناسب داشته باشید. در اینجا متداول ترین ابعاد را برای شما آورده ایم. نا گفته نماند که فرش ها در ابعاد سفارشی نیز، قابل بافت هستند.
دسته بندی فرش از نظر ابعاد به ترتیب عبارتند از:
- 12 متری با ابعاد ۳ * ۴ متر
- 9 متری با با ابعاد ۲.۵ * ۳.۵ متر
- 6 متری با ابعاد ۳*۲ متر
- 4 متری با ابعاد ۱.۵ * ۲.۲۵ متر
- ۱.۵ متری با ابعاد ۱ * ۱.۵ متر
- کناره چهار متری با ابعاد ۱ * ۴ متر
- کناره سه متری با ابعاد ۱ * ۳ متر
- کناره دو متری با ابعاد ۱ * ۲ متر
- پادری با ابعاد ۵۰ * ۸۰ سانت
انواع فرش ماشینی برحسب شکل هندسی
در گذشته فرش ها به شکل مستطیل بافته میشدند اما امروزه انواع فرش ها در مدل های هندسی گوناگون بافته میشوند از جمله؛ مستطیل، مربع، دایره، بیضی و چندضلعی وغیره.
فرش های دایره بیشتر برای فضاهایی که نیاز به فضای کوچکی برای فرش کردن دارند استفاده میشود. این فرش ها همچنین برای فضاهای گرد نیز مناسب هستنند و با ایجاد فضایی گرم و بدون گوشه موجب زیبایی محیط میشوند. فرش مستطیل نیز از رایج ترین فرش ها است و برای استفاده در انواع فضاها بهکار میرود.
بطور کلی فرشهای دایرهای و بیضی به ایجاد فضای صمیمی و بدون گوشه کمک میکنند، در حالی که فرشهای مربع و مستطیل طراحیهای منظم و متقارن دارند که میتوانند در فضاهای مختلف با سلیقههای متفاوت استفاده شوند. انتخاب نوع مناسب فرش بر اساس شکل هندسی به دکوراسیون، فضای مورد نظر شما و همچنین سلیقه شخصیتان بستگی دارد.
انواع فرش ماشینی را از کجا بخریم؟
برای خرید فرش ماشینی مراکز گوناگونی وجود دارد که قبل از خرید خود باید از کیفیت و سابقه و رضایت مشتریان آنها اطمینان پیدا کنید. شرکت فرش لوزان از معروف ترین برند های فرش در کاشان است. این شرکت فعالیت خود را از سال 1383 شروع کرده و همواره در مسیر نوآوری، کیفیت و رضایت مشتریان گام برداشته است. به علاوه 15 سال ضمانت مهر تاییدی بر اطمینان فرش لوزان نسبت به محصولات خود است تا شما خرید مستقیم فرش از کارخانه فرش کاشان را بدون نگرانی داشته باشید. پس اگر به دنبال خریدی با کیفیت هستید مجموعه ما در کارخانه فرش کاشان با تولید انواع فرش ماشینی برای سلایق مختلف آماده خدمت رسانی به شما است.
جمع بندی مطالب
در این مقاله به بررسی جامع و کامل انواع فرش ماشینی بر اساس شانه و تراکم که تاثیر مستقیم روی کیفیت و دوام محصول دارد، همچنین طرح، جنس و ابعاد فرش پرداختیم. شناخت دقیق این ویژگیها و انتخاب فرش مناسب با توجه به نیازها و سلیقه شخصی میتواند به داشتن فرشی با طول عمر بالا و زیبایی بیشتر در فضای خانه یا محل کار کمک کند.
سؤالات متداول
انواع فرش ماشینی برحسب شانه و تراکم فرش چند مدل است؟
فرشها براساس شانه به 350، 440، 500، 700، 1000 و 1200و 1500 شانه تقسیم میشوند. تراکم فرشها نیز میتواند براساس نوع ماشین و شانه بین 700 تا 4500 باشد.
انواع جنس فرش ماشینی چیست؟
فرشهای ماشینی را از لحاظ جنس میتوان در پنج دسته طبقه بندی کرد که عبارتند از فرشهای ماشینی پشمی، فرشهای ماشینی اکریلیک، فرشهای ماشینی پلی استر ، فرشهای ماشینی پلی پروپیلن و نایلونی.